Istoria aurului pe scurt

Aurul a fost un metal prețuit de-a lungul istoriei, originile sale datând de mii de ani. Legenda spune că prima descoperire de aur a fost făcută de un cioban din Grecia antică, care a observat pete strălucitoare de metal într-un pârâu din apropiere. Pe măsură ce s-a răspândit vestea despre acest metal prețios, oamenii au început să-l caute pentru ei înșiși și a devenit rapid un simbol al bogăției și puterii.

De-a lungul timpului, aurul a devenit din ce în ce mai important în diverse culturi și civilizații din întreaga lume. Vechii egipteni credeau că aurul era carnea zeilor și era folosit pentru a crea bijuterii complicate și obiecte ceremoniale. În China, aurul era considerat un simbol al longevității și prosperității și era adesea folosit pentru a decora templele și palatele.

În Evul Mediu, monarhii europeni au început să folosească aurul pentru a crea monede, care au devenit un mijloc principal de monedă pe tot continentul. Descoperirea unor zăcăminte vaste de aur în America în timpul secolului al XIX-lea a alimentat și mai mult cererea globală pentru acest metal prețios.

Astăzi, aurul continuă să ocupe un loc special în economiile și sistemele financiare ale lumii. Este folosit pentru orice, de la bijuterii și artă până la electronice și medicină. În ciuda istoriei sale lungi și istorice, aurul rămâne la fel de valoros și căutat ca întotdeauna.

Aurul a fost în mod istoric strâns asociat cu banii și bogăția. De fapt, pentru o mare parte a istoriei omenirii, aurul a fost principala formă de monedă. Raritatea, durabilitatea și maleabilitatea aurului au făcut din acesta un material foarte apreciat, care era ușor de transportat și putea fi împărțit în unități mai mici pentru utilizare în comerț.

Utilizarea aurului ca mijloc de schimb datează din cele mai vechi timpuri, când era folosit pentru a facilita comerțul între diferite culturi și civilizații. Aurul a fost foarte apreciat pentru greutatea și puritatea sa, ceea ce a făcut ușor să-și evalueze valoarea și să asigure un comerț echitabil. În Evul Mediu, monedele de aur au devenit un mijloc principal de monedă în Europa, iar în secolul al XIX-lea, etalonul de aur a fost adoptat de multe țări ca o modalitate de a standardiza valoarea monedei lor.

Astăzi, deși majoritatea țărilor nu mai folosesc standardul aur, aurul rămâne un activ foarte valoros și căutat. Mulți investitori văd aurul ca o investiție sigură în perioadele de incertitudine economică, deoarece valoarea acestuia tinde să se mențină constantă chiar și în timpul recesiunii pieței. În acest fel, aurul continuă să fie strâns asociat cu banii și bogăția, servind drept simbol al stabilității și securității.

Iată primele 10 bănci centrale cu cele mai mari rezerve de aur din 2021:

1.Rezerva Federală a Statelor Unite – 8.134 de tone metrice

2.Germania Bundesbank – 3.363 tone metrice

3.Italia Banca d’Italia – 2.452 tone metrice

4.Franța Banque de France – 2.436 tone metrice

5.Rusia Central Bank of Russia – 2.299 tone metrice

6.Banca Populară Chineză a Chinei – 1.948 de tone metrice

7.Elveția Banca Națională Elvețiană – 1.040 tone metrice

8.Japonia Bank of Japan – 765,2 tone metrice

9.India Reserve Bank of India – 695,3 tone metrice

10.Țările de Jos De Nederlandsche Bank – 612,5 tone metrice

Este important de menționat că rezervele reale de aur deținute de băncile centrale pot fluctua în timp din cauza activității de cumpărare și vânzare, precum și a modificărilor prețului aurului. În plus, aceste cifre se bazează pe rapoarte oficiale și s-ar putea să nu reflecte neapărat deținerile totale de aur ale unei anumite bănci centrale.

In ceea ce priveste situatia zacamintelor de aur situatia este diferita.

Iată primele 10 țări cu cele mai mari rezerve naturale de aur din 2021, conform US Geological Survey:

1.Australia – 10.000 de tone metrice

2.Rusia – 7.500 de tone metrice

3.Africa de Sud – 6.000 de tone metrice

4.Statele Unite – 3.000 de tone metrice

5.Canada – 2.900 de tone metrice

6.Peru – 2.700 de tone metrice

7.Ghana – 1.300 de tone metrice

8.Mexic – 700 de tone metrice

9.Brazilia – 400 de tone metrice

10.Uzbekistan – 400 de tone metrice

Este important de reținut că cantitatea reală de rezerve de aur dintr-o anumită țară poate fluctua în timp din cauza activităților miniere și a altor factori. Aceste cifre se bazează, de asemenea, pe estimări și este posibil să nu fie complet exacte.

Daca vorbim insa despre productia de aur, iată primele 10 țări în producția de aur din 2021, conform US Geological Survey:

1.China – 380 de tone metrice

2.Australia – 320 de tone metrice

3.Rusia – 300 de tone metrice

4.Statele Unite – 200 de tone metrice

5.Canada – 170 de tone metrice

6.Peru – 160 de tone metrice

7.Ghana – 130 de tone metrice

8.Africa de Sud – 120 de tone metrice

9.Mexic – 110 tone metrice

10.Brazilia – 95 de tone metrice

Este important să rețineți că aceste cifre se bazează pe estimări și este posibil să nu fie complet exacte. În plus, cantitatea reală de aur produsă de o anumită țară poate fluctua în timp din cauza modificărilor activității miniere și a altor factori.

Iată si care sunt primele 5 companii miniere din industria aurului din 2021, pe baza nivelurilor lor de producție:

1.Newmont Corporation – Cu sediul central în Colorado, SUA, Newmont este cea mai mare companie de exploatare a aurului din lume, producând peste 5,8 milioane de uncii de aur anual.

2.Barrick Gold Corporation – Cu sediul în Toronto, Canada, Barrick este a doua cea mai mare companie de exploatare a aurului din lume, producând peste 4,8 milioane de uncii de aur anual.

3.AngloGold Ashanti – Cu sediul în Johannesburg, Africa de Sud, AngloGold Ashanti este a treia cea mai mare companie de exploatare a aurului din lume, producând peste 3,3 milioane de uncii de aur anual.

4.Kinross Gold Corporation – Cu sediul în Toronto, Canada, Kinross este a patra cea mai mare companie minieră de aur din lume, producând peste 2,4 milioane de uncii de aur anual.

5.Polyus Gold International – Cu sediul central la Moscova, Rusia, Polyus Gold este a cincea cea mai mare companie minieră de aur din lume, producând peste 2,1 milioane de uncii de aur anual.

În concluzie, aurul a jucat un rol semnificativ de-a lungul istoriei omenirii și continuă să fie o marfă importantă în economia globală de astăzi. De la utilizarea sa în civilizațiile antice ca simbol al puterii și bogăției, până la rolul său în finanțele și tehnologia modernă, proprietățile unice ale aurului l-au făcut un bun valoros pentru indivizi și națiuni deopotrivă. Având popularitatea de durată și statutul de investiție de refugiu sigur, este clar că aurul va continua să fie o resursă valoroasă și căutată pentru generațiile viitoare.